Manfaat Buah Kiwi Untuk Kesehatan Tubuh dan Kecantikan Kulit

Manfaat Buah Kiwi Untuk Kesehatan Tubuh dan Kecantikan Kulit – Pasti anda sudah mengenal dengan baik buah yang satu ini. Buah ini adalah buah kiwi. Ciri khas dari buah kiwi adalah bagian kulit yang berwarna coklat dan sedikit berbulu dan setelah dikupas barulah muncul daging buah berwarna hijau yang memiliki rasa khas asam dan manis dan juga memiliki warna yang menarik perhatian orang orang untuk segera memakannya.

Manfaat Buah Kiwi Untuk Kesehatan
Manfaat Buah Kiwi Untuk Kesehatan

Manfaat Buah Kiwi Untuk Kesehatan Tubuh dan Kecantikan Kulit

Buah kiwi memiliki harga yang cukup mahal oleh karena itu hanya beberapa orang saja yang dapat menikmati buah kiwi secara rutin. Namun jika anda memiliki finansial yang mendukung untuk membeli buah ini ada baiknya anda mengkonsumsi buah kiwi secara rutin setiap hari. Dengan mengkonsumsi buah kiwi secara rutin setiap hari anda akan merasakan efek postifnya segera. Tubuh anda akan terasa lebih bugar dan sehat serta daya tahan tubuh anda akan meningkat secara signifikan. Kandungan yang tertinggi dari buah kiwi adalah vitamin C sehingga tidak heran jika anda mengkonsumsi buah kiwi secara rutin sistem kekebalan tubuh anda akan meningkat dan anda akan lebih tahan dari serangan berbagai macam penyakit.

Berikut adalah manfaat dari buah kiwi untuk kesehatan tubuh dan kecantikan kulit:

1. Mengurangkan Risiko Serangan Jantung

Penyakit jantung atau yang biasa disebut dengan vadiovaskular merupakan penyakit yang disebabkan oleh pembekuan dalam darah yang berlaku di otot otot jantung manusia. Kandungan yang ada di dalam kiwi sangat baik untuk melicinkan perjalanan darah dan melancarkan peredaran darah sehingga prestasi jantung akan menjadi lebih ringan dan dengan begitu jantung anda akan menjadi lebih sihat.

2. menutrisi Ibu Hamil

Pada masa kehamilan akan sangat banyak diperlukan zat zat untuk kesihatan ibu hamil dan janinnya seperti kandungan asid folik yang sangat diperlukan janin untuk perkembangannya. Dengan mengambil buah kiwi secara rutin anda akan mendapat pengambilan asid folik di dalam tubuh yang mencukupi sehingga perkembangan bayi dapat optimum.

3. Menjaga Kesihatan Mata

Buah kiwi mengandungi karotenoid yang tinggi sehingga akan membantu menjaga kesihatan mata dan membantu mata untuk menangkal radikal bebas dari luar. Mengambil buah kiwi 2 kali seminggu akan membuat anda terhindar dari berbagai penyakit mata.

4. Melancarkan Pencernaan

Buah kiwi boleh membantu anda melancarkan pencernaan. Hal ini kerana kandungan serat dan air yang tinggi daripada buah kiwi. Juga adanya kandungan zat yang bernama actinidin yang baik untuk membantu lambung melarutkan makanan yang anda makan dengan cepat.

5. Menjaga Kesihatan Kulit

Dengan mengambil buah kiwi secara rutin anda akan mendapat manfaat berupa sehatnya kulit anda. Buah kiwi mengandungi kalium yang tinggi dan baik untuk menjaga kesihatan kulit anda. Selain kalium buah kiwi juga mengandung vitamin C yang sangat tinggi sehingga akan membuat kulit anda semakin cerah dan lembap.

6. Mencerahkan Kulit

Kerana buah kiwi mempunyai kandungan vitamin C yang tinggi maka hal tersebut juga akan berpengaruh terhadap kecerahan kulit anda. Sel kulit yang rosak atau telah mati akan dibangunkan semula oleh kandungan dari buah kiwi sehingga kulit anda akan semakin kelihatan sihat.
Demikianlah manfaat dan khasiat dari buah kiwi untuk kesehatan tubuh dan kecantikan kulit. Salam Hidup Sehat!

Baca juga : Manfaat Buah Kesemek Bagi Kesehatan Tubuh